image003Uppdaterad: 2016-02-02

Dixiesnubbarna

---

Affisch

 

Dixiusnubbarna

 

Dixieland är en underbar musikform - och samtidigt unik musikform! För många har det varit en ren hobbymusik. Dixieland kan ytligt sett vara enkel och därför lätt att se ner på., vilket också många musikskribenter och även modernare jazzmusiker gjort genom åren. Miles Davis, den störste av dem alla, sa: ”I don’t like to hear someone put down Dixieland. Those people who say there is no music but bop are just stupid. It shows how much they don’t understand!” Efter att ha spelat i storband i flera decennier njöt Louis Armstrong resten av sitt liv av friheten i musikformen, så det är inte utan stolthet vi ger oss i kast med konserter med DIXIESNUBBARNA.

 

Dixiesnubbarna består av:

Jan Gunnar Stolpe trumpet, 

Ulf Johansson Werre  trombon /sång,

Anders Linder klarinett och tenorsaxofon /sång,

Göte Wilhelmsson piano,

Jakob Ullberger gitarr och banjo,

Staffan Sjödin bas och

Björn Sjödin trummor.

 

Låtar Dixiesnubbarna brukar spela kan vara:

Basin Street Blues

Dinah

That´s a plenty

I´ve found a new baby

Just a closer walk with thee

Some of these days

Gräsänkling Blues

Jazz me blues

Sheik of Araby

Royal Garden Blues

Sweet Georgia Brown

”De som på 1950-talet blev ”dixiesnubbar” gillar fortfarande tradjazz. Det märks på tandläkarnas personalfester”, skrev musikforskaren Krister Malm i ”Musik, medier och mångkultur” jazzens år 1997. Ytterligare några år har gått sedan dess, och de övervintrade dixiesnubbarna bär kanske fortfarande i sina duffel-coats. Lika trygga är de i sin förvissning att deras New Orleans-musik är tidlös. En klocka som står still går rätt två gånger om dagen…

”Dixieland kommer alltid att vara en underbar musik”, säger trombonisten Jesse Lindgren, som började sin karriär på skoldanser och källarklubbar i Gamla stan för över 50 år sen. ”När musikanter med den rätta känslan improviserar tillsammans, lyssnar på varandra och vet sin roll i ensembler och solon uppstår magi. Fråga oss inte hur vi gör, det handlar om gemensamma erfarenheter, personkemi och – inte minst – spelglädje”. På samma sätt kan alltså en enda ”felrekryterad” bandmedlem stjälpa hela lasset!

De handplockade musikanterna i DIXIESNUBBARNA har spelat tillsammans i olika kombinationer på konserter, fester och klubbar genom åren och de fullföljer en jazztradition som sträcker sig över hundra år.


Repertoaren är idel ”återvinning” av jazzklassiker, som genom åren tolkats av Original Dixieland Jazz Band, Bix Beiderbecke, Bob Crosby, Louis Armstrong, Eddie Condon, Wild Bill Davisonyou name them!

                 

 

---